lördag 29 januari 2011

It's Running In the Family....


Kanske. I vilket fall som helst hade jag och åttaåringen det så mysigt i förmiddags! Jag satt i fåtöljen och stickade nya strumpor och han satt i soffan och fingervirkade. De har tydligen lärt sig det på fritids och han har fastnat för det. Mitt restgarn försvinner i rasande takt och fram växer långa korvar! Det är härligt att kunna sitta tillsammans i lugn och ro. Och det är härligt att se honom glädjas åt det han skapar!


Själv skulle jag egentligen sticka februaristrumporna i sockklubben, men jag har problem med mönstret! Har aldrig tidigare stickat strumpor nerifrån och upp och är lite för trött för att ta tag i att lära mig det just nu. Istället stickar jag Liivis Stockings ur Folk Knitting in Estonia. 


onsdag 26 januari 2011

Fancy Silk Sock

Jag har stickat klart mina Fancy Silk Sock ur Knitting Vintage Socks nu. Jag är nöjd med dem. Tycker jättemycket om den tvära tån. Jag stickade i stretchgarn och jag tror att det hjälper till att få strumporna att sitta bra på foten.



Det har varit mycket i januari. Det är mycket på jobbet, jag har varit hemma och vabbat, vi har haft 40-årsfirande och vi har fått en del riktigt ledsamma besked rörande vänner. Det har lett till att stressen kommit krypande med magkatarr och halsbränna och svårt att sova om nätterna. Tankarna surrar i huvudet och jag går upp vid två på natten och skriver långa listor på vad jag ska göra på jobbet och i vilken ordning. På något sätt måste jag försöka vända detta och se till att få någon sorts balans, men just nu orkar jag inte tänka ut hur. Stickningen brukar lugna mig, få mig att slappna av. Nu har jag svårt att slå mig till ro riktigt. Jag sliter fram stickorna, slår på TV:n och lägger en bok i knät och läser, tittar och stickar på en gång. Det blir inte så lugnande precis. Snarare speedar det upp mig ännu mer, men det är det enda sättet för mig att få ur jobbtankarna ur huvudet.

Sockklubb 2011

Nu har jag gått med i Sticka mera:s sockklubb 2011! Det ska verkligen bli jättekul! Jag är ju lite fixerad vid sockstickning, så det blir bra med nya mönster.

http://www.stickamera.se/

Och jag tänker sätta igång med februari-strumporna redan ikväll! Maeva sock från Knitty...

tisdag 25 januari 2011

En nål i en höstack...



Kanske inte riktigt så illa - men jisses vad svårt det är att hitta en stoppnål i detta hem när det är dags att sy ihop en tröja!!! Jag förstår det inte - jag köper paket efter paket med nålar, lägger dem i min lilla sy-burk, använder dem sällan, lägger alltid tillbaka dem - och ändå är det borta när jag behöver dem? De måste ligga någonstans tillsammans med alla borttappade strumpor och vantar! Men trist är det, när sexåringens tröja äntligen är klar att sys ihop och jag plockat fram allt och nålat ihop den och så finns det ingen nål! *suck* Får väl sy ihop den imorgon istället!

Jag har i alla fall bestämt mig för att sticka en Stjärnhop! Och jag tror jag ska använda Drops nya garn Lima, kanske gråblå, natur och en röd-och naturrandig kant...

lördag 22 januari 2011

Planering...

Snart är sista ärmen på sexåringens luvtröja färdig. Så nu ska den blockas och sedan sys ihop och så ska själva luvan stickas. Men det går rätt fort. Alltså är jag nu helt fast i planering... Vad ska jag sticka härnäst? Visst ska jag sticka strumpor och kanske några vantar åt åttaåringen som tappar bort sina i en hiskelig fart (fem par vantar har försvunnit hittills i vinter!). Men jag vill ha något lite större också. Ett riktigt projekt.

Jag funderar på att sticka en Stjärnhop - har sett så många fina på olika bloggar. Fast jag är lite rädd att jag inte klarar av att få det så fint - jag är inte så duktig på att sticka med flera färger. Å andra sidan så är det ju just mer övning som behövs.

Annars är jag rätt sugen på en sån här kofta:


Mönstret finns på Knitty och heter Girl Friday. Jag kan dock tänka mig att ha på mig en sån kofta både på måndag och tisdag också för den delen...

fredag 21 januari 2011

Mina strumpor


Jag skrev att jag funderade på att sticka mig igenom "Knitting Vintage Socks". Bara för att jag älskar mönstrena där i. Och för att det är så kul och lätt och BILLIGT att sticka strumpor. Då måste jag ju visa upp de strumpor jag redan stickat från boken. Vissa har jag redan visat. Här är fler:

Gentlemans Sock for Evening Wear.


Child's First Sock in Shell Pattern stickade i Opal.
De nedersta är mina absoluta favoriter! Jag älskar verkligen det mönstret. Precis lagom invecklat för att jag inte ska tröttna, men inte svårare än att jag lärde mig det i huvudet rätt snabbt. Och så tycker jag det är så fint. Jag funderar på om det skulle gå att använda det mönstret på en kortärmad tröja stickad i tunt garn? Lite 40-talsstuk på modellen tänker jag mig, 15 cm kantresår i nederkant och rätt långa korta ärmar. Hmm... Vi får väl se om det kan bli något någon gång...

torsdag 20 januari 2011

Little Child´s Socks

Nu har jag stickat färdigt Little Child's Socks ur min kära Knitting Vintage Socks. De har legat i garnkorgen med bara några få varv kvar i en månad. Vet inte varför jag inte fått tummarna loss och stickat de sista varven på tån? Men nu är det gjort. Jag har stickat med cerise Opal, gillar både garnet och färgen. Jag behöver lite färgklickar så här års. Längtar till våren!


Lite lättare tycktes dock vintermörkret i går, när jag kom hem och fick en bukett rosa tulpaner av min man! Tulpaner är väl det vårigaste som finns?



Annars är det lite trist här hemma. Sexåringen kräktes i morse igen. Hon verkar rätt pigg annars, men inte kan man skicka ett kräkande barn till skolan. Vet inte varför hon kräks så här. Hoppas få lite klarhet från vårdcentralen.

onsdag 19 januari 2011

Garnaffärer IRL

Jag har saknat en bra garnaffär på riktigt. På nätet finns det många som har så mycket härligt garn att längta efter, men i verkligheten är det svårare. Jag förstår att det är svårt att ha så stort utbud och så, men har ändå blivit lite besviken på utbudet i de garnaffärer jag besökt. Så plötsligt upptäckte jag att det finns en garnaffär  typ 50 meter från mitt jobb! Som jag missat! Och där finns så fint garn! Fröken garn, heter den. Nu när jag hittat den smiter jag in där ibland på lunchen och tittar och känner lite försiktigt. Jag undrar jag hur det går med mina spar-planer och "inte-köpa-så-mycket-nytt-garn" nu...

Jag måste nog sticka en sjal i detta garn. 

tisdag 18 januari 2011

VAB igen...

Sexåringens fröken ringde efter mig i förmiddags - sexåringen hade kräkts. I matsalen av alla trevliga ställen att kräkas på. *suck* Det är bara en vecka sedan hon var hemma med magsjuka, känns inte bra om hon får det nu igen. Men hon ser rätt pigg ut och har inte kräkts igen, så förhoppningsvis är det något annat.

Så jag försöker se det positiva, en lugn eftermiddag hemma med stickorna igen. Jag ska försöka ta att sticka färdigt sexåringens luvtröja i helgen. Jag är klar med bak- och framstyckena och håller på med ärmarna nu. Har nålat upp det för att mäta och det verkar bli lagom stort. Det är svårt det där med storlekar, tycker jag. Nu stickar jag efter storlek 6 år, men en sexåring kan ju se ut på många olika sätt.


Jag har kikat lite i mina lådor och korgar på det garn som ligger. Tanken är ju att jag ska använda mig lite mer av det garn jag redan har hemma. Mycket sockgarn har jag, så det blir nog mycket strumpor framöver kan jag tänka mig. Kommer nog sticka mer ur Knitting Vintage Socks av Nancy Bush. Jag tycker verkligen om mönstrena i den boken! Funderar på att sticka mig igenom den. Mönster för mönster. Vi får väl se...


Så här förvarar jag mitt garn: dels i plastboxar under sängen, dels i korgar i vardagsrummet. Jag försöker lägga samma typ av garn i samma korg/box, men det går sisådär... Vete sjutton hur jag ska få någon riktig ordning på det...

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2271619/sticka-flicka?claim=wdjvnqvy5tt">Följ min blogg med bloglovin</a>

måndag 17 januari 2011

Restgarnssockar

håller jag på att sticka nu. En hög Karisma-garn i olika färger ska bli ett par varma, sköna sockar. Och mitt första projekt i 12in2011.

(Bilden är mörk - men färgerna stämmer någotsånär. Längtar till vår och ljus!)

Och så har jag stickat färdigt mina Lichen Ribbed Sock


De har tyvärr redan blivit lite noppiga, men de är mjuka och sköna.

lördag 15 januari 2011

12in2011


Detta måste vara den perfekta gruppen att gå med i när man ska försöka vara ekonomisk och minska på garninköp. Under året ska man sticka 12 projekt av garn man har hemma. Jag trodde inte jag hade särskilt mycket garn hemma, men så satte jag mig igår och började sortera och... Tja, det har ju blivit en del i alla fall. Skulle inte alls skada att försöka minska lagren hemma innan jag köper mer. Så nu får jag fundera ut olika småprojekt som kan funka för mina garnrester. Funderar på att sticka tvättlappar i bomull. Hmm....

torsdag 13 januari 2011

Blomnamn

Åttaåringen frågade mig vad förgätmigej var för blomma. Så vi satte oss vid datorn och jag googlade fram en bild åt honom. Sedan funderade vi på var namnet kan komma ifrån och så kom jag på andra blommor med speciella namn. Jag letade bilder och vi tittade och kikade. Och jag minns mina somrar på landet när jag var liten. Där gläntan bakom sommarstugan var alldeles blålila tidigt om våren av blåsippor. Och där käringtand kröp längs väggen till utedasset, humleblomstrena vippade brevid bulleblomsten. Och där jag försökte lära mig att skilja på förgätmigej och mormors glasögon. Var kommer alla fantasirika namn från, egentligen?

När jag tittade på alla blombilder slogs jag också av färgerna. Färger som jag normalt inte tycker passar ihop är väldigt vackra tillsammans på en blomsteräng. Jag är inte bra på färger. Jag är dålig på att i förväg kunna se vilka färger som passar ihop. Med stickningen försöker jag våga testa nya färgkombinationer. När jag surfar runt ser jag så ofta stickningar som är så vackra just på grund av färgvalen. Det är vad jag vill försöka satsa på nu, när det gäller stickning - att pröva mig fram bland alla olika kulörer. Och våga lite mer. Inspireras av blomsterängen! 

Bulleblomster (som vi sa, Smörboll säger väl många)


Mormors glasögon

Käringtand

    

onsdag 12 januari 2011

Utlottning

På denna fina bloggen kan man vara med i utlottning  och hoppas på att vinna så här fina saker:


Suktar efter böcker...

Vi har bestämt att vi ska försöka hålla igen lite när det gäller det ekonomiska. Vi planerar ombyggnad här hemma och vill ut och resa i sommar - då får det sparas lite. Jag ska alltså INTE beställa högvis med böcker från Bokus och Ad-Libris. Och egentligen ska jag inte köpa garn heller. Jag har ju garn hemma redan, som min man så sant påpekar.

Trots det sitter jag och surfar runt och kikar på böcker jag vill ha. Många av dem är stickböcker. Jag har blivit beroende av stickböcker! "Du stickar ju nästan aldrig något ur dem", menar min man (vän av ordning som han är). Och han har inte helt fel. Många av mina stickböcker har jag aldrig använt på det viset att jag stickat efter något av deras mönster. MEN jag har ju använt böckerna ändå! Jag har bläddrat i dem, läst här och läst där, inspirerats, fantiserat, drömt om det jag ska sticka en annan gång... Det är faktiskt ett rätt ekonomiskt sätt att använda sin sticklitteratur på. Man sparar in garnkostnaden.
Den här vill jag ha! Jag har blivit
helt fixerad vid att sticka strumpor!
Och så är det ju så skönt med hem-
stickade yllestrumpor.
Och denna! Jag gillar att sticka
vantar. Verkar ha många fina mönster.
Denna har jag suktat efter ett tag.
Jag har kikat på de olika mönstrena
på Ravelry och jag känner alldeles
tydligt att jag MÅSTE köpa denna!

tisdag 11 januari 2011

VAB, stickning och soffläge

Sexåring vaknade med ett skrik i morse. "Magen!!! Ont!!! MAMMA!!!" Först kom tankar på blindtarmen men sen kom nästa rop "Måste kräkas!!!", så jag tror att vi vågar konstatera magsjuka. Nu ligger hon och sover och själv har jag parkerat mig i soffan med en stickning i händerna. Och det är sexåringens luvtröja jag stickar på. Sexåringen är mycket otålig, hon vill ha luvtröjan genast! Jag är glad att det går så pass snabbt ändå att sticka. Bakstycket är klart och jag är väl nästan halvvägs på framstycket. Får jag sitta några timmar idag ska jag nog få framstycket färdigt också.

lördag 8 januari 2011

Lite trög som vanligt är jag,

och börjar först nu, en dryg vecka in på nya året, fundera på året som varit. Jag pratade med en nära vän igår. Hon har, fick jag reda på, varit mycket, mycket sjuk. Man vill inte tänka på att det faktiskt är möjligt. Att det är möjligt att en underbar vän, med två små, små barn skulle kunna... Att det skulle kunna ha gått åt skogen. Min vän har redan tidigare drabbats av det hemskaste hemska och jag lider med henne att hon och hennes familj inte kan få den lugn och ro de så väl behöver.

Och sen började jag fundera över det år som gick. Under hösten gnällde jag mycket över en stressad tillvaro. Barnens och mannens aktiviteter krockade med varandra och krävde en hel del pusslande. Men i själva verket, så klart, borde jag ju varit lycklig att åttaåringen ÄNTLIGEN hittat en idrott han trivs med! Och att min man fått möjlighet att träna, han som längtat efter det i många år. Och att vår lilla filifjonka blivit stor nog att börja med sitt eget. Och att vi faktiskt har möjlighet att låta dem syssla med det de vill!

Det bästa som hänt under året som gick? Ja, vad ska jag välja. Min familj har fått vara frisk, jag och mannen har jobb att gå till, barnen trivs i sin skola och på sitt fritids. Mer kan man väl inte begära. Men jag är lycklig över att min kära vän och min lillebror fått varsitt litet barn på samma dag i december! Två små friska bebisar ligger väl på topp över gott som kan hända? Jag hade en väldigt bra sommar - lugn och ro, sol och värme och en åttaåring som till slut övervann sin vattenrädsla och lärde sig simma!

Det sämsta som hänt under året? Egentligen har det ju inte hänt mig eller min familj något riktigt dåligt. Vi har haft dåliga dagar, men det hör ju till.

Jag önskar att 2011 får löpa på i lugn och ro som 2010. Jag önskar att min vän får bli riktigt frisk och får vara hemma med sin familj och få ha det lugnt och skönt.

fredag 7 januari 2011

Mössa nr 2 är klar


Den var kul att sticka, men blev för liten. Eller är det jag som är för tjockskallad. Jag kan, med nöd och näppe, dra den över huvudet, men snyggt blir det inte. Inte skönt heller. Åttaåringen har dock blivit förtjust i den och har haft den ute, till min stora förvåning. Annars vill han ha coola, häftiga kläder. Känns ju inte precis som denna mössa i lusekoftestil...

onsdag 5 januari 2011

Mitt garn har kommit

Nu har jag börjat på luvtröjan till sexåringen! Färgerna är precis så grälla som jag fruktade och sexåringen önskade. Jag är nästan rädd att få migrän när jag stickar med dessa färger... Skämt åsido, sexåringen blev mycket glad när hon fick se garnet och dansade runt med två nystan, så jag antar att det blev rätt färger på något sätt! Hur som helst är det kul att ha ett lite större projekt än strumpor att sätta igång med!

måndag 3 januari 2011

Drops vårkollektion

Jag sitter och tittar på Drops hemsida. Man kan rösta på sin favorit för våren/sommaren. Det känns ju lite avlägset, men ganska lockande, att börja sticka lätta, tunna sommarplagg.
Kanske ett par shorts... Tröjan tycker jag verkar fin!
(Bilderna blev pyttesmå och jag fick ingen fason alls på hur de hamnade på sidan - men man kan gå in på Drops sida och se dem större.)

lördag 1 januari 2011

Gott nytt år med nyårs-slappande

Igår var det nyårsmiddag med god mat, god dryck och barn som lekte snällt (mestadels) med varandra. En vandring hem genom smältande snö med pulka på släp. Och en chock när vi såg att klockan var kvart över två (!!!) när vi kom hem! Aldrig har vi väl lagt barnen SÅ sent tidigare. Men de sov snällt till halv tio i morse. Resten av dagen har vi mest skrotat omkring härhemma.

Lite scones till lunch. En stunds högläsning ur Muminbok i soffan. Pärlplatta för sexåringen. Vampyrbok för åttaåringen. Dator för pappan. Och några kapitel deckare för mamman. Och så lite slummer här och liten tupplur där. Nu är en pastagratängen inställd i ugnen och jag har börjat klistra in kort från förra förförra nyår!

Stickorna har fått vila idag. Jag längtar efter att mitt garn till sexåringens luvtröja kommer, är sugen på att sticka något lite större än vantar och mössor.

Min nyårsönskan? Att jag lär av denna dag. Att vi 2011 tar oss tid att bara vara. Att vi mitt i stressen kan lägga en hel dag till att göra ingenting. Att jag tar mig tid att se mina barn, att njuta av att vi har dem här hos oss. Att jag tänker på att uppskatta min man, min familj och mina vänner.

GOTT NYTT ÅR!