torsdag 30 december 2010

Huvtröja, luvtröja, hoodie...

Jag vet inte vad de heter egentligen, men nu ska jag sticka en till sexåringen. Jag stickade en tröja med luva åt åttaåringen i våras och nu vill lillasyster ha en likadan. Fast i lila och cerise istället för ljusblå och mörkblå. Jag har låtit henne välja färger och jag har beställt garn, men jag är lite tveksam... Funkar dessa färger verkligen? Jag är rädd att tröjan blir så skrikig att man får hålla för ögonen.


                         


Garnet är Drops Cotton Light, samma garn som jag hade till åttaåringens tröja. Det är ett blandgarn, bomull och akryl. Jag är egentligen skeptisk till akrylgarn, men jag tyckte att garnet funkade bra. Det gick bra att sticka med och åttaåringen tycker tröjan är mjuk. Så det får bli samma. Fast skrikigare....


onsdag 29 december 2010

En mössa till ska det bli.

Efter att under 22 år inte ha ägt någon mössa är jag nu snart ägare till två!!! Det är ju så himla kallt nu, så jag insåg att det inte var något att be för - mössa är nödvändigt. Så då stickade jag en. I alpacka. Utan mönster. Den blev väl sådär... Den var ok först men växte liksom efterhand när jag använde den. Så nu gör jag ett nytt försök. Med mönster den här gången... Hoppas det blir bättre, för mössa behövs! Minus 15 grader har vi nu. I Skåne!


onsdag 22 december 2010

Nu far vi iväg till julfirandet!



Ute är det tjugo grader kallt, inne i Stora Staden (där jag jobbar) halkade bilarna mest runt i den nyfallna snön igår och idag ska vi köra 40 mil för att fira jul. Jag är inte jätteförtjust i att ge mig ut på vägarna i detta väder, men jag vill ju å andra sidan hemskt gärna hem till mina föräldrar där alla barnens kusiner ska fira jul. (Med sina föräldrar förstås...) Jag hoppas att all kör lugnt och försiktigt och förstår att vinterväglag medför vissa risker.

Jag hoppas också att Mannen orkar köra större delen av vägen, så att jag kan sitta och sticka under tiden. Det vill sig inte riktigt med Hilja´s mittens. Jag har ju stickat färdigt en, men det är så många trådar att fästa och jag tycker inte vanten blev så bra som jag tänkt mig, så det tar emot att fortsätta... Så trots vad jag föresatt mig har jag glatt satt igång att sticka strumpor! Kan ju behövas yllestrumpor i den kyla som råder nu...

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!!

måndag 20 december 2010

Nu är det nära...

Igår tog vi in granen. Egentligen några dagar för tidigt enligt mig - det RÄTTA är att ta in den dagen före julafton! Men vad ska man göra om man ska resa bort över jul??? Då får fjärde advent duga!

Det luktar så gott om granar! Och barnen tindrade med ögonen, precis som de ska! Jag lät åttaåringen ta hand om kameran, han gick in för närbilder på kulor och änglaspel. När allt var upphängt och några tomtebloss avfyrade, satte vi oss med kaffe, saft och nygjorda julkolor och läste Karl-Bertil Jonssons julafton!

Vad kan jag säga? Nu är det nära...






söndag 19 december 2010

En fin väska från Stickfrossa

har jag! Jag går in i hennes webb-butik ibland och suktar efter mer! Alla fina färger och mönster... Nu har hon en tävling - den vill jag såklart vara med i!

Tävlingen



Vem hade inte velat ha en sån här... 

Julförberedelser


Man försöker baka bodkakor.


De blir inte som mammas...



Efteråt den pärsen sätter jag mig med en stickning (en mössa) och en kopp kaffe i min nya fina kaffemugg från Coop! Och en skev liten bondkaka slank ner också...

fredag 17 december 2010

Men detta att fästa trådar....

Varför är det så TRÅKIGT!!! Mina saker kan bli liggandes i veckor, färdigstickade, med en massa lösa trådändar hängandes, för det är ju så tradigt att fästa alla dessa trådar! Och förutom att det är tråkigt, så vet jag inte riktigt hur man ska göra... Visst, man ska "väva in" de lösa ändarna. Men hur mycket måste man "väva in" för att det ska hålla? Och hur gör man för att det inte ska synas på rätsidan? Usch!!! Men nu SKA jag vara duktig och fästa trådarna på vänstervanten innan jag får lov att börja sticka på högervanten. Och jag får ABSOLUT inte börja på något nytt projekt för dessa illvilliga trådar är fästa!



söndag 12 december 2010

Pepparkakor!!!

Imorgon är det Lucia - så idag har det bakats pepparkakor hemma hos oss! I enlighet med urgammal tradition. (D.v.s. vi gjorde så när jag var liten.) I år var pappan och åttaåringen iväg, så jag och sexåringen fick klara oss själva. Men det gick bra det med! Jag har äntligen hittat ett recept som fungerar! Det går att kavla ut degen och det går att få loss pepparkakorna. Så nu har vi två burkar fyllda med stjärnor och hjärtan, gummor och gubbar, dinosaurier och älgar och lite annat smått och gott...

fredag 10 december 2010

Nu behövs vantar!

Jag har börjat sticka ett par vantar jag funderat på att sticka länge, men inte kommit mig för att börja på innan. Mönstret kommer från den fina boken Folk Knitting in Estonia. Där finns många jättefina mönster som jag längtar efter att sticka! Dessutom har den en faktadel som jag tycker är intressant.


Äntligen stickar jag något ur denna fina boken!


Ett par Hilja´s Mittens är det tänkt att bli... Lite pilligt, men kul!

Fast det är svårt att riktigt få tid till stickning så här års, tycker jag. Det är så hysteriskt i december - på jobbet är stressen total och inte vet jag hur 17 allt ska hinna bli klart till årsskiftet. Och hemma, ja, inte är det mycket bättre hemma... Julklappar ska köpas, pepparkakor och lussekatter bakas, luciatåg tittas på, julfester avverkas, dansavslutningar besökas, ju-jutsu-graderingar bevistas osv, osv.... Vem hittade på att ALLT måste ske i december??? 

Fast när barnen ligger och disken är avklarad och huvudet snurrar är det skönt att sjunka ner i soffan med en stickning och glömma alla måsten som hänger över en!

lördag 4 december 2010

Strumpstickning igen!!!

Det blev ett par strumpor till. Jag bestämde mig för att testa ett stretch-garn jag haft liggandes hemma rätt länge, Regia stretch, för att sticka ett par strumpor av. Jag valde mönstret Fancy Silk Sock ur min favoritbok "Knitting Vintage Socks". Det känns som om strumporna blir lite klumpiga av stretch-garnet, men det verkar ändå funka! Jag hoppas få strumpor som sitter uppe bra, för jag avskyr när de bara kasar ner. Färgen är lite småtrist, men får funka som test!



Och ÄNTLIGEN har jag spänt ut min raglantröja! Så nu ska jag snart kunna göra färdigt den! Skulle ju vara skönt med en varm tröja nu när det plötsligt blivit vinter!